linser p ntet
 

En arg konkurrent ringer upp

Inlägg skrivet Tuesday 28 February, 2006 kl. 3:20 pm av Martin Arwin

För ett par veckor sen fick jag ett samtal från en upprörd konkurrent:

- “En pop-up annons med reklam för er butik dyker upp när man surfar till vår butik! Vad är det frågan om???”

Jag förstår inte riktigt vad han menar, kan inte begripa hur det skulle kunna gå till. Han förklarar närmare. När man besöker hans sajt så “poppar” det upp en reklamannons för Netlens – framför hans butik! Han anklagar mig inte för att ha “hackat” hans webbhotell men det är nog det han misstänker. Jag måste säga att jag också till en början tror detsamma. Hackat alltså av någon som vill sabotera för både Netlens och för hans företag –  inte av mig förstås, men av en tredje konkurrent? Kan det vara möjligt? Nej, det låter för osannolikt.

(Hackat webbhotell betyder att någon tagit sig in på den lösenordsskyddade webbserver där en hemsidas filer lagras och att “hackaren” lagt dit egna sidor. En olaglig handlig som vi givetvis aldrig skulle utföra).

Otroligt – men sant

Till slut börjar det gå upp för mig vad som händer. Någon av Netlens affiliates (Läs mer om vad en affiliate är här: http://www.netlens.se/bloggen/affiliateprogrammet) äger eller samarbetar med ett adwarenätverk. Adware är en typ av små elakartade program som lägger sig på folks datorer. Adware kan spridas t ex med gratisprogram som man laddar ner från Nätet eller via små filer som skickas med spam-email som, om man klickar på dess bilaga, installerar adwareprogrammet. Adwaremjukvaran installeras ofta på ens dator utan att man märker det. En variant av adware kan hålla koll på var och på vilken typ av webbutik du surfar och då kasta upp pop-up fönster med reklam för liknande produkter. Det är den varianten av adware som min konkurrents dator infekterad med.

Alltså: Min konkurrent surfar ifrån en dator som är infekterad med ett adwareprogram. Adware-programmet känner av att han besöker en kontaktlinsbutik och slänger då upp en reklambanner för en annan kontaktlinsbutik som adware-gänget är affiliate hos. I det här fallet Netlens - Mitt företag! Jag är alltså helt ovetandes, och om jag fick välja givetvis mot min vilja, mer eller mindre inblandad i en typ av adware-kampanj via troligtvis ett stort antal infekterade datorer i Sverige.

Låt oss säga att det finns 50 000 infekterade datorer i Sverige och att adware-gänget kan göra reklam för 100 olika butiker som de tjänar penger på köp hos. Gissningsvis rör det sig om 1000-tals kr i affiliateintäkter om dagen som de tjänar på det här viset.

Konstgjorda affiliateköp

Den tristaste effekten av det hela från vår synvinkel är om de på det här viset erhåller kommissioner på försäljningar som skulle skett ändå. Tänk dig att en person surfar till Netlens på en infekterad dator efter att ha fått ett tips om oss av en arbetskompis. Ett fönster dyker då upp med en text där det står “Klicka här för att få rabatt hos Netlens!”. Surfaren klickar och fönstret försvinner. En cookie har nu lagts på surfarens dator som säger att han hittat till Netlens via en affiliate till oss – något som inte är sant. Om surfaren sedan handlar hos Netlens så får affiliaten kommission för köpet trots att han/hon inte skulle haft det. Kunden hade ju handlat hos oss ändå – bedrägeri.

Under utredning

Eftersom vi inte vill vara delaktiga i adwarekampanjer och även pga risken för “konstgjorda affiliateköp” så håller vi på och utreder vilken av våra affiliates som sysslar med det här för att utesluta denne ifrån Netlens affiliateprogram.

Länkar:

Hjälp med att ta bort Adware från din dator hittar du här, programmen Ad-Aware och Spybot:

http://www.lavasoft.com/

http://www.spybot.com/sv/index.html

 

Netlens affiliateprogram. Alla är välkomna att ansöka utom adwarenätverk…

http://www.double.se/affiliates/index.php?pageid=partner&joinId=130

Lämna en kommentar

Netlens Scandinavia AB
Thorildsv. 4
112 43 Stockholm
Tel: 08-618 05 05
Fax: 08-618 05 05
Partners