linser p ntet
 

Svårt låna pengar hos banken på bara affärsidén

Inlägg skrivet Sunday 15 January, 2006 kl. 1:48 pm av Martin Arwin

Ingen säkerhet – inget lån. Ingen av våra stora banker, Nordea, SEB, Handelsbanken eller Sparbankerna kan tänka sig att låna ut ett öre utan säkerhet, dvs borgen, och då endast om du har en affärsplan som de tror på…

Det spelar ingen roll hur bra affärsidén är eller hur genomarbetad affärsplanen är – de är inte villiga att ta några som helst risker för att få dig som kund. En viss skillnad är det för företag som har ett par år i branschen, de kan få lån utan säkerhet om det är tydligt att det endast är till för att täcka en tillfällig likviditetsbrist och inte för att investera/riskera medlen i andra typer av satsningar.

Lösningen för mig blev att dels låna pengar på bostadsrätten för att få loss pengar till företagets aktiekapital samt att gå i personlig borgen (I praktiken ytterligare belåna bostadrätten eftersom det är min enda tillgång.) för ett företagslån. Företagslånet har en betydligt högre ränta så man kan fråga sig varför jag inte tog allt som ett privatlån. Svaret är att räntan på företagslånet kan betalas av Netlens medan ränta på privatlån betalas med skattade pengar = halva priset.

Lämna en kommentar

Netlens Scandinavia AB
Thorildsv. 4
112 43 Stockholm
Tel: 08-618 05 05
Fax: 08-618 05 05
Partners