linser p ntet
 

osCommerce – ett gratis e-handelssystem

Inlägg skrivet Sunday 19 February, 2006 kl. 1:36 pm av Martin Arwin

Vad är osCommerce

Netlens webbshop och ordersystem är en modifierad variant of Open Source-systemet osCommere. Open Source – “öppen källa” - betyder att det är gratis att använda och att källkoden är öppen för allla. Tusentals onlinebutiker använder osCommerce och det finns ett forum där alla osCommerceanvändare kan diskutera och dela med sig av så kallade “contributions”, små extramoduler till osCommerce grundsystem. Dessa “contributions” är ovärderliga eftersom de gör det möjligt att på ett enkelt sätt omforma systemet så att det passar många olika typer av butiker.

Egna modifieringar

Kontaktlinser en rätt så ovanlig typ av produkt vad gäller orderproceduren eftersom det bör gå att beställa två produkter samtidigt (höger och vänster öga). osCommerce i grundutförandet klarar inte riktigt av detta och tyvärr finns inga contributions för just detta behov. Lösningen blev för min del att lära mig ytterligare PHP-programmering för att klara av denna modifiering. PHP är det programspråk som osCommerce är skrivet i. Om du har tankar på att starta en e-handelsbutik som drivs av osCommerce så kan jag förbereda dig på att du kommer att behöva en del kunskaper i PHP och givetvis HTML. Det finns iofs inget som hindrar att man lär sig under tiden man kämpar för att få systemet dit man vill.

Andra delar som jag egenhändigt kompletterat osCommerce med är:

  • Ett utvidgat system för fakturering, påminnelse och kravhantering.
  • Ett system för att ta fram standardiserade listor på de beställningar vi behöver göra hos våra olika leverantörer.
  • Ett system för att förenkla avbockningen av våra kunders inbetalningar på Bankgirot. Vi använder inte ett OCR-system eftersom det kostar en hel del att komma igång med. Lösningen har istället blivit den en modul som utöver PHP krävt en del pysslande med Regular Expressions (se länk nedan).
  • Ett system för att hålla koll på varifrån våra kunder kommer till Netlens så att vi kan kvantifiera värdet av att annonsera på olika webbplatser.
  • En påminnelsemodul som räknar ut när det är dags för våra kunder att beställa nya linser och som automatiskt skickar ut en skräddarsydd påminnelse som kunden enkelt kan göra en nybeställning via.
  • Ett rabattsystem så att vi kan ge kund- och orderindividuella rabatter.
  • En kreditkontrollsmodul som automatiskt gör en adress- och betalningsanmärkningskontroll i en extern databas för att bedöma om kunden kvalificerar sig för fakturabetalning eller om endast kortbetalning skall erbjudas.

Tyvärr har jag inte haft tid eller möjlighet att finputsa ovanstående modifieringar så att de kan läggas upp på osCommerceforumet som  nedladdningsbara “contributions”. En ambition finns dock att göra detta nåså småningom. Om du driver en osCommercebutik och är intresserad av någon av dessa funktioner så hör av dig så skall jag försöka hjälpa till.

osCommercerelaterade länkar:

www.oscommerce.com

http://forums.oscommerce.com

http://www.oscommerce.com/community/contributions

PHP-länkar:

www.php.net

www.phpbuilder.com

Praktisk guide till Regular Expressions:

www.regexp.info

 

 

 

 

1 kommentar to “osCommerce – ett gratis e-handelssystem”

  1. Netlens Blogg » Arkiv » Netlens - från idé till verklighet säger:

    [...] Ett hett tips om du skall bygga en ehandelsplats är att börja med en osCommercebutik som du sedan modifierar utefter dina egna önskemål, http://www.oscommerce.com. Läs mer om osCommerce här: http://www.netlens.se/bloggen/oscommerce-ett-gratis-e-handelssystem. [...]

Lämna en kommentar

Netlens Scandinavia AB
Thorildsv. 4
112 43 Stockholm
Tel: 08-618 05 05
Fax: 08-618 05 05
Partners