Viktig info! Netlens nya butik är nu live, klicka här: www.netlens.com

Så tolkar du ditt glasögonrecept

Optikerns recept ser ibland lite olika ut beroende på vilken blankett de använder. Vissa optiker använder sig dessutom av lite olika förkortningar. På den här sidan går vi igenom de förkortningar vi använder här på Netlens och vilka ord och förkortningar de motsvaras av på optikerns recept.

Inget recept?
Om du har köpt glasögon hos optiker tidigare så har de ditt recept liggande hos sig. Det har du rätt att få en kopia av utan kostnad. Ring eller titta förbi din optiker och be om det. Optikern kommer inte att ifrågasätta varför du vill ha ditt recept, det är ett mycket vanligt och helt naturligt önskemål. Om du inte har provat ut glasögon hos optiker tidigare vill vi att du gör det innan du beställer av oss. Be optikern om en synkontroll för glasögon och säg att du bara vill ha ditt recept med dig och inte köpa glasögon av dem just då. Gör upp om pris innan, det bör kosta mellan 300-500 kr, inte mer.

Inga kommatecken i ditt recept?
Optikern skriver ibland dina värden utan decimaltecken på receptet. Om det t ex står -125 så menas -1,25.

OK, nu vidare till värdena på receptet:

Styrka/Sfär (SPH)
Här fyller du i vilken huvudsakliga "slipning" du skall ha på dina glas.

Minustecken(-) för närsynthet, plustecken(+) för översynthet (Långsynthet).

Mitt recept har inga +- tecken?
Om varken plus- eller minustecken finns framför dina Sfärvärden så betyder det att du har plusstyrka (+). (eftersom minus alltid skrivs ut men plus ibland utelämnas).

Vad är Plano?
Om det står PL, eller Plano på ditt recept skall du fylla i 0.00 här.

Vad är visus?
Fri Visus är din synskärpa utan glasögon. Korr Visus är din synskärpa med glasögon. Inget av Visus-värdena behöver du bry dig om när du beställer glasögon (men det kan ju vara intressant att veta!)

Cylinder (Cyl)
Anger hur stort ditt brytningsfel är (brytningsfel är ett annat ord för astigmatism).

Här står det 0.00 eller är tomt på ditt recept om du inte har brytningsfel på detta öga. Annars oftast en siffra mellan +6.00 och -6.00.

(Har du ett värde för Cylinder skall alltid Axel också fyllas i för det ögat och vice versa)

Axel (Ax)
Anger var på ögat ditt brytningsfel är placerat. Axel kan noteras på lite olika sätt av optikern.

Exempel:
0 är samma som 180
000 är samma som 180
010 är samma som 10
004 är samma som 4
osv.

(Har du ett värde för Axel skall alltid Cylinder också fyllas i för det ögat och vice versa)

PD (Pupilldistans)
Anger hur stort avstånd det är mellan dina pupiller. Det förifyllda värdet på 31.50 fungerar oftast bra för de flesta men har du andra siffror på ditt recept fyller du förstås i dem.

Två PD för varje öga på ditt recept?
Om du har två värden för varje öga (kan ibland anges som PD/a PD/n) anger du alltid det högsta av de två värdena för respektive öga.

Bara en siffra för PD på ditt recept?
Om du bara har en siffra för PD (oftast runt 60) så delar du den i två. Den blir då samma för båda ögonen, t ex om det står PD 62 på ditt recept anger du PD 31.00 på båda höger och vänster.

Mäta PD själv
Du kan enkelt mäta dina PD med hjälp av en linjal och en kompis. Håll linjalen framför din ögon och be kompisen mäta avståndet mellen mitten av dina pupiller. Dela sedan värdet med två och du har dina PD-värden. (Upprepa mätningen ett par ggr för att vara säker på att det blir rätt).

Extra Styrka (ADD)

OBS! Extra Styrka (ADD) fylls endast i om du beställer progressiva glasögon.

ADD står för Addition och innebär ett tillägg till din vanliga styrka för att även ge bättre syn på nära håll (vid t ex läsning).

Ibland står det bara angivet på ett enda ställe på ditt recept och då fyller du i det värdet för båda ögonen.

Osäker?
Du kan alltid ringa oss på Tel: 08-618 05 05 (09.30-17.00 vardagar) eller maila oss på: info(@-tecken)netlens.se. Om du vill kan du gärna ta ett foto eller scanna ditt recept och maila till oss så hjälper vi dig att tyda vilka styrkor du skall ha.

Viktig info! Netlens nya butik är nu live, klicka här: www.netlens.com

Copyright 2024 Netlens Scandinavia AB

 

www.netlens.se | www.netlens.no | www.netlens.fi | www.netlens.dk | www.netlens.ee | www.netlens.lv | www.netlens.lt