• Myt: Kontaktlinser fastnar bakom ögat.
  Fakta: Nej, absolut inte! Det är fysiskt omöjligt att få linsen att fastna "bakom" ögongloben. Ett tunt membran som täcker ögat är sammankopplat med insidan av ögonlocken så linsen kan inte flyttas från framsidans till baksidan. Det stämmer att linsen kan fastna under ögonlocken men det är aldrig någon risk att de åkar bakom ögat. Linsen går alltid att fa fatt i igen.

 • Myt: Linsen kan växa ihop med ögongloben.
  Fakta: Det finns massor med myter om linser som har "fastnat" och blivit ett med någon kompis kompis öga. Nej, det har inte hänt, du kan vara lugn.

 • Myt: Det är jobbigt att sköta linser.
  Fakta: Det är enkelt och lätt och det blir bara enklare. Det finns många olika varianter på linser, några kan man ha i en hel månad utan att ta ur och rengöra, andra kan man ta ur och kasta vid läggdags och plocka fram en helt ny lins nästa morgon.

 • Myt: Kontaktlinser gör ont.
  Fakta: Mjuka kontaktlinser och även de hårda (de få modeller som fortfarande finns kvar på marknaden) är alla bekväma och lättanvända. Ögat vänjer sig väldigt fort vid linser och man glömmer snabbt av att de ens sitter i. Det tar bara ett par dagar tills man har vant sig.

 • Myt: Kontaktlinser kan trilla ur när som helst och man tappar lätt bort dem.
  Fakta: Nej inte alls, har man dem rätt utpassade linser så sitter de stadigt. Förr i tiden, när alla bar hårda linser, hände det att de åkte ur, men med mjuka linser händer det i princip aldrig.

 • Myt: Tonåringar bör inte använda linser.
  Fakta: Nuförtiden har både barn och tonåringar linser. Att sköta sina linser är förstås viktigt men det är nuförtiden ett enkelt och utmärkt alternativ till glasögon. Om man är ansvarsfull nog spelar ålder inte så stor roll. Endagslinser är perfekta för barn och ungdomar eftersom de inte ställer så höga krav på noggrannhet och rengöring.

 • Myt: Folk som är över 40 år bör inte använda linser.
  Fakta: Det finns ingen direkt åldersgräns. Det finns bifokala linser som t ex passar alldeles utmärkt vid korrigering av åldersseende. Det är många ur den äldre generationen som har tagit farväl av sina läsglasögon och använder linser istället.

 • Myt: Man kan få olika typer av ögoninfektioner av linser.
  Fakta: När det är frågan om ögoninfektioner så är det oftast ett resultat av dålig eller rent av slarvig skötsel av linserna och linsetuierna. Om man vet med sig att man är lite slarvig rekommenderas endagslinser (engångslinser) eftersom de inte behöver rengöras eller förvaras. Bara man ser till att vara ren om händerna när man sätter i sina endagslinser så har man gjort tillräckligt för att säkerställa sin ögonhälsa.

<-- Tillbaka till "Vanliga Frågor"-sidan

 
Netlens Scandinavia AB
Minervavägen 28
191 50 Sollentuna
 

 Tel: 08-618 05 05